Vraag een vrijblijvende offerte aan.

  • Sleep bestanden hierheen of
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tips voor onderhoud van uw aluminium kozijn

Laklaag

Ondanks zorgvuldige reiniging met de juiste frequentie zal een laklaag verouderen. Vooral die geveldelen die door de zon worden beschenen gaan op den duur verweren en kunnen daardoor een deel van hun glans en kleur verliezen. Om esthetische redenen kan een behandeling, na de reiniging, met een wasachtig product een nuttig effect hebben. Als indicatie voor de frequentie van een dergelijk behandeling voor uw kozijnen geldt een termijn van twee jaar, maar deze is geheel afhankelijk van de omstandigheden en het uiterlijk van de laklaag.

Anodiseerlaag

Ook voor een anodiseerlaag geldt dat deze door de jaren heen iets van zijn oorspronkelijke glans kan verliezen. Na reiniging is een behandeling met een conserverende was eveneens mogelijk. Voor de kustgebieden is deze behandeling met een frequentie van twee jaar raadzaam.

Eisen aan reinigings- en conserveringsmiddelen

Voor alle te gebruiken reinigings- en conserveringsmiddelen geldt, dat zij de toegepaste materialen in de gevel niet mogen aantasten. Alleen het gebruik van neutrale middelen, met een pH-waarde tussen 6 en 8, zijn toegestaan. Daarnaast mogen middelen niet krassen. Bovendien is het gebruik van staalborstels, staalwol en schuurpapier uit den boze.

Hang- en sluitwerk

Hang- en sluitwerk van ramen en deuren dient regelmatig onderhouden te worden. Ten minste eenmaal per jaar moet hang- en sluitwerk gecontroleerd en gesmeerd worden.

Mechanische aandrijvingen zoals vloerveerpotten, deurdrangers, automatische schuifdeuren en tourniquets moeten bij veelvuldig gebruik met een hogere frequentie worden onderhouden. Het is aan te bevelen om voor het onderhoud van hang- en sluitwerk en mechanische aandrijvingen een onderhoudscontract af te sluiten voor een blijvende optimale werking van deze producten.

Kit

Door de werking van de gevel als gevolg van temperatuurverschillen in de invloed van UV straling wordt een kitvoeg voortdurend belast. Ter voorkoming van eventuele lekkage is het gewenst de kitvoegen periodiek te laten controleren.

Glas en beglazingsrubbers

Hoewel de meeste glassoorten, behoudens reiniging, geen onderhoud behoeven, mag de randverbinding van het (isolerende) glas niet langdurig blootgesteld worden aan water. De toetreding van water tot de sponning dient dan ook beperkt te blijven. Dit betekent dat een periodieke controle van de beglazingsrubbers wenselijk is. Met name de hoeken dienen gecontroleerd te worden.

Ondanks de goede werking van beglazingsrubbers dient rekening gehouden te worden met enige watertoetreding in de sponning. Waterafvoergaten in de sponning zorgen ervoor dat dit water naar buiten wordt afgevoerd.

Een periodieke controle op de goede werking (niet verstopt zijn) van de waterafvoergaten is noodzakelijk. Als controletermijn voor zowel de beglazingsrubbers als de waterafvoergaten kan een periode van drie jaar aangehouden worden.

Tips
Tien tips voor het reinigen en onderhouden van metalen ramen, deuren en gevels.

1. Voorkom beschadiging van de beschermlaag.
2. Zorg ervoor dat de gevel tijdig en correct wordt gereinigd.
3. Inspecteer de gevel na één of twee reinigingsbeurten.
4. Gebruik voor het reinigen van glas reinigingsmiddelen die de overige geveldelen niet aantasten.
5. Gebruik voor het reinigen een witte handpad van non-woven nylon, en géén staalborstels, staalwol, schuurpapier e.d.
6. Gebruik niet krassende en pH-neutrale reinigingsmiddelen.
7. Spoel de gevel na het reinigen zorgvuldig met water af.
8. Zorg voor een goede conservering van de beschermlaag bijvoorbeeld door het gebruik van was na de reiniging.
9. Schenk aandacht aan hang- en sluitwerk, kitvoegen en beglazingsrubbers.
10. Vraag in het geval van twijfel advies.

Onderhoud kozijnen uitbesteden

Het onderhoud kan veel tijd in beslag nemen. Daarom is soms de beste optie om dit uit te besteden aan een specialist die dit efficiënt kan uitvoeren. Zo’n onderhoudscontract voor kozijnen kunt u bij ons afsluiten. Vraag daarvoor een vrijblijvende offerte aan en we komen met een voorstel.

Nieuwe Aluminium kozijnen?

Hoe goed u de kozijnen ook onderhoud, er komt een moment dat ze vervangen moeten worden. Wij doen dit graag voor u. Bekijk voor meer informatie onze pagina over aluminium kozijnen.